ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ
 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  | ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΜΑΣ  |  ΤΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΜΑΣ  |  Ο ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ  |  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

 
 

ENGLISHGREEK

Επικοινωνία

Α.Σ.ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ
Λέσβος ΤΚ-81104
 
Γραφείο/Πληροφορίες:
Τηλ: 22530-61270
Fax: 22530-61239

Τυροκομείο:
Τηλ: 22530-61096

Ελαιοτριβείο:
Τηλ: 22530-61010

 
E-mail: asmadama@otenet.gr
 
URL Συνεταιρισμού:
http://www.asmandamados.com 
URL Πρατηρίου: 
http://shop.asmandamados.com 

 
Νέα | Επικαιρότητα
 

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ
Τα Τυρίά μας | Τα καλλίτερα στην Ελλάδα

Ακόμα και ο Όμηρος στην Οδύσσεια δίνει μια πολύ παραστατική περιγραφή παραγωγής τυριού από αιγοπρόβειο γάλα. Αποτέλεσμα εμπειρίας αιώνων σε συνδυασμό με τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, τα τυροκομικά προϊόντα της Λέσβου ξεχωρίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα τα προϊόντα μας μαζί (από επάνω προς τα κάτω) ΚΕΦΑΛΑΚΙ, ΓΡΑΒΙΕΡΙΤΣΑ & ΓΡΑΒΙΕΡΑ και ΦΕΤΑ στα δεξιά

Παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα (και μάλιστα με ονομασία προέλευσης) είναι το Λαδοτύρι (κεφαλάκι) Μυτιλήνης, η Φέτα, μοναδικά στη γεύση τους και το άρωμά τους.
Οι παραδοσιακές μονάδες τυροκόμησης, εγγυώνται τις ξεχωριστές οργανοληπτικές ιδιότητες του από το ίδιο το γεγονός ότι μεταποιούν το εξαιρετικής ποιότητας και σύστασης αιγοπρόβειο γάλα της περιοχής που θα μπορούσε κάτω από ορισμένες συνθήκες να χαρακτηριστεί και ως οικολογικό.
Η φυσική χλωρίδα και οι τοπικές φυλές αιγοπροβάτων αποτελούν με τη σειρά τους γενεσιουργούς παράγοντες της ανώτερης ποιοτικής σύνθεσης του γάλακτος.

Ένας ακόμα όμως καθοριστικός παράγοντας είναι και ο άνθρωπος-παραγωγός ο οποίος διατήρησε χρόνια τώρα τον παραδοσιακό τρόπο τυροκόμησης προσφέροντας έτσι στις νέες γενιές το παραδοσιακό και μοναδικό τυρί (Φέτα, Λαδοτύρι, Γραβιέρα, Γραβιεριτσα κλπ) του Μανταμάδου.

Οι Παραγωγοί του Συνεταιρισμού αξιοποιώντας το μόχθο τους, παράγουν με την παραδοσιακή φυλή του Προβάτου Μυτιλήνης σε συνδυασμό με την τοπική χλωρίδα υψηλής ποιότητας γάλα, το οποίο το συλλέγουν με μεγάλη φροντίδα και μεράκι. Εν συνεχεία το γάλα συγκεντρώνεται στο δικό τους Τυροκομείο και με την βοήθεια όλων σε συνεργασία με τον έμπειρο και άριστα καταρτισμένο Τυροκόμο παράγονται τα κάτωθι τυροκομικά προϊόντα:

ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Π.Ο.Π.
ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη, από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο.  Έχει ιδιαίτερο κυλινδρικό σχήμα και το βάρος του είναι περίπου ένα κιλό. Ωριμάζει για τρεις τουλάχιστον μήνες σε υπόγειες αποθήκες και  δροσερούς θαλάμους.
Είναι γνωστό και με το όνομα «κεφαλάκι». Οι παλιότεροι το διατηρούσαν σε ελαιόλαδο, για το λόγο αυτό άλλωστε ονομάζεται «λαδοτύρι». 
Έχει πικάντικη γεύση και σκληρή υφή. Η μέση σύστασή του είναι, μέγιστη υγρασία 38% και λίπος επί ξηρού 40%. Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι. Συσκευάζεται σε vacuum (κενό αέρος) ολόκληρο κεφάλι 1 κιλό περίπου και σε μισό κεφάλι 500γρ. περίπου.

ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.

Το πιο γνωστό παραδοσιακό Ελληνικό τυρί, Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης που Παράγεται στη χώρα από την εποχή του Ομήρου. Είναι μαλακό λευκό, τυρί, που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη το λιγότερο για δύο μήνες. Αποτελεί σημαντικό τμήμα του διαιτολογίου των Ελλήνων και σχετίζεται με την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Η μέση κατανάλωση Φέτας στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στον κόσμο, περίπου 12κιλά/άτομο.
Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο. Έχει ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση και φυσικό λευκό χρώμα Η μέση σύστασή της είναι, υγρασία 56% και λιποπεριεκτικότητα 43%. Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι, ενώ χρησιμοποιείται στη χωριάτικη σαλάτα και σε τυρόπιτες. Συσκευάζεται σε λευκοσιδηρά δοχεία των 15 , 7 και 4 κιλών.
 

ΓΡΑΒΙΕΡΑ 
Η γραβιέρα
Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με γίδινο. Ωριμάζει τουλάχιστον για 3 μήνες και είναι τυρί  με ελαφρώς υπόγλυκη γεύση και ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Η μέση σύστασή του είναι, μέγιστη υγρασία 38% και  λίπος επί ξηρού 40%.  Συσκευάζεται σε vacuum (κενό αέρος) ολόκληρο κεφάλι 12 κιλά περίπου και σε  κομμάτια  500γρ. περίπου ή όσο χρειάζεται.

ΓΡΑΒΙΕΡΙΤΣΑ
Παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με γίδινο. Ωριμάζει τουλάχιστον για 3 μήνες και είναι τυρί που συνδυάζει τις ιδιότητες του Λαδοτυριού και της Γραβιέρας.  Η μέση σύστασή του είναι, μέγιστη υγρασία 38% και  λίπος επί ξηρού 40%.  Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι. Συσκευάζεται σε vacuum (κενό αέρος) ολόκληρο κεφάλι 1.6 και 3 κιλά περίπου και σε  κομμάτια   όσο χρειάζεται.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΝΩΠΟ
Βούτυρο Νωπό

Παραδοσιακό προϊόν που παρασκευάζεται από την κορυφή του γάλακτος το «καϊμάκι» που λέγανε οι παλιότεροι. Προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας γνωστό και με το όνομα «Βούτυρο Ανάλατο» με μέγιστη υγρασία 18% έχει ελαφριά δροσερή  γεύση και φυσικό λευκό χρώμα. Καταναλώνετε κυρίως με ψωμί και μέλι αλλά χρησιμοποιείται στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.  Συσκευάζεται σε πλαστικά δοχεία (τάπερ) 500γρ και σε λευκοσιδηρά δοχεία των 15 , 7 και 4 κιλών. 

ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΓΝΟ
ΤοΤο Αγνό ή Τηγμένο Βούτυρο παρασκευάζεται βράζοντας το Νωπό Βούτυρο.  Χρησιμοποιείται κυρίως στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική και δίνει μοναδική γεύση και άρωμα στα φαγητά και στα γλυκά. Συσκευάζεται σε γυάλινα βάζα των 370cc και 720cc (300γρ. και 600γρ) και σε λευκοσιδηρά δοχεία των 15 , 7 και 4 κιλών.

ΝΩΠΗ ΜΥΖΗΘΡΑ

ΞΕΡΗ ΜΥΖΗΘΡΑ